Хостинг та Cloudflare. Як захистити права клієнта?

Цій темі мало приділено уваги, тим більше з боку адвокатів, тому я вирішив розповісти Вам трохи більше про Cloudflare та інші CDN-сервіси.

Маючи багаторічний досвід видалення контенту з мережі, можу впевнено стверджувати, що завжди величезною проблемою були та будуть CDN-сервіси, які заважаютьякісно виконувати свою роботу адвоката. Навіть працюючи у хостинговій компанії, виникали багато незрозумілих ситуацій через CDN сервіси.

CDN (content distribution network) – це вид сервісу, який ховає справжню IP-адресу вебсайту. Фізично, сайт розміщується у хостинг провайдера, ІР-адреса якого підміняється на ІР-адресу CDN-сервісу.

Cloudflare – не єдиний CDN сервіс, але найпопулярніший. Іншим яскравим прикладом є – Varity та Akamai.

Ключові плюси CDN сервісу для власника вебсайту:

безпека від DDoS- атак
схована інформація про хостинг-провайдера
Пасивна реакція хостерів на скарги, що пересилаються від CDN-сервісу.

Проте, самі користувачі CDN-сервісів відзначають, що часто виникають технічні проблеми в роботі сайту, наприклад повільну роботу, відключення модулів, блокування антивірусами, тощо.

На жаль, на особистому досвіді можу сказати, що більша частина порушників з якими я працював використовували CDN-сервіси саме з метою уникнення від правосуддя.

Зазвичай це були недобросовісні таблоїди, продавці підробок та інші Інтернет-порушники. Так, деякі Інтернет ЗМІ або Інтернет-магазини мають захищати свої вебсайтивід DDoS, проте дуже часто такий захист здійснюється з метою вчинення порушень, а не уникнення від них.

Що на практиці.

Якщо Ваші права порушені – адвокат може звернутися з вимогою до ресурсу або хостинг-провайдера.

У рідкісних випадках допомагають скарги реєстратору доменного імені, якщо вони можуть якось вплинути на свого клієнта.

Проблема в тому, що коли сайт використовує CDN сервіс навіть сам хостинг-провайдер не знає чи обслуговує від вебсайт на який скаржаться. Іноді це може бути пов’язано з тим, що сайт знаходитися на VPS (віртуальний виділений сервер).

Направляючи скаргу до Cloudflare, зазвичай всі отримують стандартну відповідь:

Thank you for your report.

Cloudflare offers network service solutions including pass-through security services, a content distribution network(CDN) and registrar services. Due to the pass-through natureof our services, our IP addresses appear in WHOIS and DNS records for websites using Cloudflare. Cloudflare is not a website hosting provider, and we can not remove materialfrom the Internet that is hosted by others.

To ensure the prompt processing of your abuse report werequest that you please submit your abuse report throughCloudflare’s abuse reporting.

І на цьому багато хто з юристів здаються, оскільки не знають, що робити.

Незважаючи на всі ці проблеми, результати за скаргами є, але тут вже більше грає юридична майстерність адвоката,ніж технічна складова.

Додатково, інформацію про реального хостинг-провайдера можна дізнатися через такі сервіси як:

shodan.io

censys.io

Таким чином, захист прав клієнта в контексті подання скарг до технічного адміністратора вебсайту (хостера), є складним процесом, що потребує технічних та юридичних навичок, адже в іншому випадку Ви так і залишитесь із відповіддю про те, що вебсайт обслуговує Cloudflare…

Leave a Comment