Туризм за новими правилами: поради адвоката

9 листопада Європейський Союз виключив Україну зі списку «зелених» країн, що означає встановлення більш суворих умов в’їзду для наших громадян до країн європейської спільноти.

Про особливості перетину кордону в нових умовах керуючий партнер АО Евріка Андрій Шабельніков розповів для РБК-Україна.

Плануючи виїзд за кордон, необхідно обов’язково перевірити режим в’їзду до цієї країни для громадян України за посиланням https://tripadvisor.mfa.gov.ua/, звірити перелік необхідних документів та переконатися у відсутності обмежень аби уникнути неприємностей при перетині кордону.

Якщо турист підпадає під встановлені країною обмеження – якою б неприємною не була відмова громадянам України у в’їзді до європейських держав після запроваджених змін – вона є правомірною.

На жаль, законодавство України не передбачає справедливої компенсації громадянам за незручності, завдані такими нововведеннями.

Авіакомпанія чи то залізниця не несуть відповідальність за дозвіл своєму пасажиру відвідати державу, в яку його доставили. Перевізник є суб’єктом який надає послуги тільки перевезення. Хоча, до прикладу, авіалінії і перевіряють вимоги в’їзду до країн у системі Міжнародної асоціації повітряного транспорту на основі загальних відомостей та надають пасажиру дозвіл на посадку, останнє слово залишається за прикордонниками.

Щодо запланованих туристичних подорожей, то тут ситуація також залежить від обмежень, які діють у країні до якої запланована подорож. У випадку закриття кордонів до країни подорожі туристам, в більшості випадків, туроператори пропонують перенести подорож на інший період, після відміни введених обмежень.

Якщо подорож наближається, в країні подорожі введено обмеження, а пропозиція перенесення відпочинку так і не надійшла від туроператора – закон надає можливість як туристу, так і туроператору, як сторонам договору, вимагати, до початку подорожі, внесення змін до договору або розірвання договору у разі істотної зміни умов та обставин, про які не було відомо на момент укладення договору, а у даному випадку, таких як погіршення умов туристичної подорожі, зміни її строків.

Детальну інформацію про те, як убезпечити себе від фінансових витрат та зіпсованих нервів через поїздку, яка не відбулась читайте за посиланням: https://travel.rbc.ua/rus/show/lokdaun-novye-ogranicheniya-delat-strana-1637229545.html

#закриттякордонів #туризм #подорожі #адвокат

Leave a Comment