ПОДАТКОВА АМНІСТІЯ АБО ОДНОРАЗОВЕ ДОБРОВІЛЬНЕ ДЕКЛАРУВАННЯ АКТИВІВ ГРОМАДЯН – ВИХІД З ТІНІ ТА ПОДАТКОВЕ ОЧИЩЕННЯ ЧИ ДОБРОВІЛЬНЕ КАЯТТЯ І НАСТУПНЕ ПОКАРАННЯ

Обговорити ризики та переваги запровадженої податкової амністії зібрались представники юридичної спільноти та держави на конференції «Податкова амністія: Вихід з тіні». Прийняли участь у обговоренні і партнери АО EVRIKA – Керуючий партнер – Андрій Шабельніков та партнер об’єднання – Ольга Брус.
Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики розповів про цілі української податкової амністії та досвід інших країн, а також про очікування держави від запровадження детінізації доходів громадян. Як стало відомо, станом на сьогоднішній день, зі спливом трьох місяців з початку дії періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування, яке проводитиметься з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року бажаючих скористатись податковою амністією небагато, а багато з тих, хто все ж вирішив нею скористатись, зустрілись з недоліками, запровадженої державою, процедури детінізації доходів.
В ході конференції піднімалось багато питань, які стосувались і фінансового моніторингу при використанні спеціальних рахунків в банку для внесення готівкових коштів з метою детінізації останніх і щодо необхідності викриття джерел отримання доходів, які включаються до одноразової (спеціальної) декларації і необхідності подання документів щодо декларованих активів.
Партнерами АО EVRIKA наголошено на необхідності правильного зазначення вартості активів, які будуть вноситись до одноразової (спеціальної) декларації та підтвердження такої вартості.
Представники держави, отримавши зворотну інформацію від юристів про недоліки запровадженої детінізації доходів, зобов’язались допрацювати «схему» детінізації доходів та внести відповідні зміни до Податкового кодексу України.
Чи буде добровільне декларування одноразовим в Україні? Це питання залишилось відкритим, проте практика багатьох країн, де детінізація доходів громадян пройшла успішно вперше, свідчить про можливість її проведення не одноразово. Проте, на сьогодні, в Україні, ми ведемо мову про одноразове (спеціальне) добровільне декларування, а скористатись цією «акцією» від держави чи ні кожен вирішує особисто, але краще з допомогою професійних юристів щоб провести детінізацію доходів і бути впевненим в її проведенні.

Leave a Comment