Фіксувати порушення правил дорожнього руху за допомогою телефону зможе кожен громадянин?!

Фіксувати порушення правил дорожнього руху за допомогою телефону зможе кожен громадянин?!
13 грудня на підкомітеті з питань законодавства про адміністративні правопорушення Комітету з правоохоронної діяльності з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради України було розглянуто законопроект №5798.
Передбачається, що за допомогою цього закону можна буде зменшити кількість аварій на дорогах. Цього вдасться досягти за допомогою фіксації порушень правил дорожнього руху на мобільний додаток, що підвищить швидкість реагування та покарання у кілька разів.
Спочатку планується запустити фіксацію наступних правопорушень:
– проїзд на червоне світло світлофора;
– перетин подвійної смуги;
– проїзд смугою громадського транспорту;
– проїзд залізничного переїзду на заборонений сигнал;
– перешкоджання проїзду спецтехніки, зокрема пожежна машина, поліцейський автомобіль, машина швидкої допомоги.
Зняте на камеру смартфона порушення правил дорожнього руху передаватиметься через мобільний додаток прямо в поліцію в режимі онлайн. Далі відповідальний громадянин отримує відповідь від правоохоронців щодо реєстрації порушення та його подальшої долі. А правопорушнику надсилається штраф із додаванням відеофіксації його порушення.
За допомогою цього нововведення водії стануть обережнішими, а реагування поліції на правопорушення прискоряться. Також ця програма повинна зменшити кількість безкарних порушень правил дорожнього руху, оскільки програма не буде фіксувати, “мажор” за кермом, чи ні. Крім цього, збільшиться і територіальне охоплення фіксації порушень правил дорожнього руху. Адже спеціальні стаціонарні камери планується встановлювати не скрізь.
Коментарі керуючого партнеру Адвокатського об‘єднання “EVRIKA”, адвоката Шабельнікова Андрія для телеканалу “LIVE”

Leave a Comment