АГРАРНІ РОЗПИСКИ – РОЗВИТОК І ЗАХИСТ ВОДНОЧАС

Фінансування для агровиробників завжди було і залишається нагальною проблемою. Бо по суті, це першопричина і розвитку прозорого ринку землі, і реалізація проектів зі зрошення, і збільшення врожайності та прибутковості агровиробництва.
Один з найперспективніших інструментів в цьому напрямі – аграрні розписки.
Від початку впровадження інструменту в 2015 році, ринок аграрних розписок виріс до значних обсягів у 12-13 млрд гривень фінансування щорічно. За 6 років в Україні за допомогою інструменту в індустрію залучено понад 1,5 мільярда доларів.
Розписки також були адаптовані у різні сегменти сільського господарства. Інструментом системно користуються сотні кредиторів. Тим не менше, подальше зростання обмежене фінансовими можливостями кредиторів.
І тут потрібні якісні законодавчі зміни, над якими зараз працюють в Мінагрополітики спільно з Міжнародною фінансовою корпорацією IFC.
Якість – означає вивчення проблеми з усіх точок зору. Саме тому керуючий партнер АО EVRIKA Андрій Шабельніков взяв участь у тестуванні процедур з виявлення і попередження шахрайств боржників за аграрними розписками. Такі випадки дійсно є, адже в умовах, коли агропродукція вирощується на орендованих площах, то часто єдиним ліквідним активом є лише урожай. І тут аграрні розписки є популярними в якості застави.
Але що робити, якщо урожай раптом зникає, чи боржник чинить фізичний спротив вилученню урожаю? Які позови може подавати кредитор? Все це 1 грудня й апробовували під час бізнес-гри, де А.Шабельніков виступив у незвичній для себе ролі Прокурора.
За результатами обговорення та пропозицій учасників проект «Розвиток доступу агросектору України до ринків капіталу» видасть свої рекомендації, як протидіяти шахрайству в цій сфері.
#аграрні_розписки #агросектор #врожай #IFC #EVRIKA

Leave a Comment